POLETNA MUZEJSKA NOČ 2012

11.06.2012 22:44

S prijatelji rekonstrukcijske uprizoritvene skupine  ALAUNI iz Avstrije bomo sodelovali pri programu letošnje Poletne muzejske noči 16. 6. v soboto v muzeju NMS v Ljubljani. Predstavili bomo čas, v katerem le nastala večina naših situl, to je čas starejše železne dobe (Hallstatt) HA D in zgodnji la tene - Lt A.

Tudi moja najnovejša noša predstavlja nošo Dolenjskega vojaka iz časa Ha D3 - oz. po naši kronologiji Negovski horizont (okr. 400 pr. n. št.). 

Nošo sem se potrudil sestaviti v zadnjih treh mesecih, vendar v vseh detajlih še ni čisto gotova, je pa kar precej dodelana, saj sem se potrudil in poiskal celo preverljive vire za tekstil kar se tiče barv in v Nemčiji naročil primerne rekonstrukcije. Manjka pa mi še primerno ogrinjalo in prav tako primerna fibula iz groba s pridatki, ki sem jih rekonstruiral, ker izdelovalka zaradi težav z odlivanjem brona fibule ni mogla izdelati v roku, prav tako pa sta zbolele dve tkalki blaga in sem moral kupiti primerljiv "nadomestek" blaga za ogrinjalo. Ostalo pa mi je vse uspelo dokončati.

Povezava do dogodka na strani NMS muzeja:

https://www.nms.si/index.php?option=com_content&view=article&id=896%3Apoletna-muzejska-no-2012&catid=51%3Adogodki&Itemid=291&lang=sl

 

VABLJENI! 

 

Jože B.